Premiera co dwa tygodnie, we wtorek o godz. 17.35; kolejne emisje w środę o 7.00 i 20.25
Dobrze wiedzieć
W magazynie edukacyjnym zajmiemy się szeroko rozumianą edukacją. Poza wczesnoszkolną, szkolną i wyższą chcemy rozmawiać o problemach związanych z nauką zawodu, kreatywnością na rynku pracy i w innych dziedzinach życia. Zajmiemy się także kwestiami związanymi z historią, edukacją społeczną, obywatelską, ekologiczną. W studyjnych spotkaniach wezmą udział eksperci, ale też osoby najbardziej zainteresowane tematem, które problem dotyczy bezpośrednio. Chcemy w ten sposób włączyć się w debaty na ważne społecznie tematy. Autorki programu - Ewa Lewandowska i Daria Kazuła - zapraszają tez widzów do włączenia się do dyskusji poprzez czat i SMS-y.

Gęś owsiana z Kołudy Wielkiej to arystokracja wśród drobiu. Coraz bardziej doceniamy jej walory smakowe i częściej pojawia się na polskich stołach. Dla niej do Kołudy przyjeżdżają nawet Japończycy, bo puch z gęsi kołudzkiej jest najwyższej jakości. Skąd się bierze jej fenomen? Jakie ma znaczenie dla codziennej diety? Jaka jest tradycja gęsiny na Kujawach i Pomorzu? - nad tym zastanowimy się wspólnie z ekspertami w najbliższym programie (16 i 17 maja). Ewa Lewandowska
do góry