Salmonella w sezamie! Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego

KLU 2025-03-22  |  kujawsko-pomorskie
UDOSTĘPNIJ:
Bakterie salmonelli wykryto w jednej partii sezamu łuskanego (fot. pixabay)
Bakterie salmonelli wykryto w jednej partii sezamu łuskanego (fot. pixabay)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie o obecności bakterii salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego pochodzącego z Indii. Zaznaczył, że w razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować się z lekarzem.

7558361bbcb1448aa4ab30ba4c8c69af.jpg

Nie używaj tego kosmetyku! GIS wydał ostrzeżenie

Bakterie salmonelli wykryto w jednej partii sezamu łuskanego SERENO 200 g o numerze partii L250311V138 z datą minimalnej trwałości 28.02.2026, którego producentem jest VOG Polska sp. z o.o. z siedzibą w Skierniewicach przy ul. Przemysłowa 8, o kodzie pocztowym 96-100. Produkt został wyprodukowany dla „Netto sp. z o.o. Motaniec 30, 73-108 Kobylanka".

ZOBACZ RÓWNIEŻ: GIS ostrzega: nie jedz tego sera! Groźna bakteria E. coli może zagrażać zdrowiu

Sezam pochodzi z Indii.

GIS przekazał, że VOG Polska Sp. z o.o. oraz NETTO Sp. z o.o. wdrożyły już procedurę wycofania z obrotu handlowego wskazanego produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta i dystrybutora

– zapewnił GIS.

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości i posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Źródło:
, GIS